Ova tehnika se nadovezuje na prethodnu. Sigurno ste čuli kako se vrhunski sportisti između ostalog pripremaju i tako što vizuelizuju svoj nastup, zamišljaju sebe na atletskoj stazi ili sportskoj areni, kako izlaze na meč, kako daju sve od sebe i kako postižu vrhunski rezultat. Međutim, ovo nije samo osobina sportista, jer se i vodeći govornici ili političari pripremaju i treniraju na potpuno isti način. Oni zamišljaju sebe kako spretno i efikasno komuniciraju sa, recimo, potencijalnim kupcem, kako odgovaraju na njihova pitanja na veoma ubedljiv način, kako umešno otkrivaju njihove potrebe i želje i spretno ih vode ka zaključenju prodaje.

Vi možete sebe zamisliti uspešnog u bilo kakvoj situaciji, kroz „pozitivnu imaginaciju“, odnosno vizualizujući sebe u situaciji, kako spretno i uspešno postižete ono što ste naumili. I onda ćete se iznenaditi kada se nađete upravo u takvoj situaciji, kakvoj ste je zamišljali, postižući očekivani uspeh. Zašto? Samo zato što ste u sebe ugradili pozitivan stav, pozitivno razmišljanje, odnosno zato što ste u svoju podsvest uneli dovoljan broj informacija da ona može da donese pravi odgovor na zahtev koji joj svest postavlja. Podsvest operiše sa više miliona podataka u sekundi, dok svest u jednom momentu može da kalkuliše sa svega nekoliko informacija. I zato je osnovno da odluke, odgovore, rešenja za neke situacije za vas obavalja vaš podsvesni, a ne svesni deo uma.

Ljudi obično dobiju upravo ono što očekuju. I za sve ono što im se dogodi sami su krivi. Ne samo da će generalni stav vašeg bića, koji je ugrađen u vašu podsvest, u vaše telo, privlačiti ljude koji slično razmišljaju, nego će i vas same voditi ka tome. Podsećam vas, to je zbog toga što podsvest ne razmišlja, u smislu da li je nešto dobro ili loše za vas, da li nešto svesno želite ili ne. Podsvest je samo baza podataka i ona informacija koja preovlađuje, za nju je zakon. Ako ste ugradili u sebe misao da nemate uspeha kod devojaka, onda će vam, u toku komunikacije, vaša podsvest na svaki zahtev vaše svesti „šta sada da kažem ili uradim“ slati odgovore koji vode ka neuspehu. Zato što informacije koje podsvest ima kažu „ja neću uspeti“, a to je za nju istina, činjenica, zakon. I to je odgovor na većinu „životnih pitanja“ koja ljude muče i o kojima razmišljaju. Zbog toga morate „napuniti bazu podataka“ vaše podsvesti samo onim stavovima i samo onim mislima koje opisuju ono što želite, koje vas opisuju onakvim kakvi želite da budete.

Vizuelizacija je veoma snažna tehnika, zato što zamišljajući sebe u nekoj situaciji, vaša misao postaje snažnija, lako može da se pokrene i emocija, a to je onda garant da će podatak sigurno biti zabeležen u vašu podsvest.

Dakle, rekli smo da misao, odnosno ideja treba da bude konkretna, a ne opšta i zato izbegnite generalizaciju. Dalje, ukoliko sebe vizualizujete u nekoj određenoj situaciji, to će uticati tako da će vaša podsvest dobiti još precizniju, još potpuniju sliku o informaciji koju joj prosleđujete. Međutim, ukoliko uključite i emocije, to će onda za podsvest biti jasan signal da je ta misao od velike važnosti i imaće kasnije veći stepen vrednovanja, prilikom poređenja i donošenja odluke.

Nadam se da smo ovim razbili sve misterije koje se tiču samohipnoze i autosugestije. Na vama je samo da ovo primenjujete kad god ste u prilici – bez pritiska, nervoze, ili osećaja „moranja“. Jasne i definisane poruke, pozitivne i progresivne, podržane imaginacijom i emocijom, vrlo brzo će postati sastavni deo vaše ličnosti. I onda za vas neće postojati granice.

Prvi deo   Drugi deo   Treći deo   Epilog

Advertisements