Ovo je još jedan fenomen sa kojim se svakodnevno susrećemo. Možda već sada i sami možete da prepoznate ove situacije, jer neke smo ranije pominjali. Razne aktivnosti, kao što su: sanjarenje, slušanje muzike, čitanje knjige, duga vožnja kolima, pa i meditacija, joga, ili molitva su situacije u kojima „ulazimo“ u hipnotički trans. Pri tome, ne zaboravite, srednji stepen hipnotičkog transa je onaj u kom smo izuzetno sugestabilni, a svesni „otpor“, odnosno analitički (kritički) deo uma nam je značajno „uspavan“. Znamo da je osoba u ovakvom stanju veoma „prijemčiva“, pa kao što biste kod drugih to stanje iskoristili za prenošenje pozitivnih misli o vama, vašem proizvodu ili usluzi koju nudite, tako ga možete iskoristiti da i sami sebi prenesete pozitivne poruke, koje će uticati na vaše ponašanje, stavove, navike, ili buduća razmišljanja.

Svaki hipnoterapeut će vam objasniti da se samohipnoza može iskoristiti da se prevaziđu različiti problemi, počev od strahova bilo koje vrste, pa do stresa, nervoze i sličnih stanja koja nam „odmažu“ i zbog kojih radije doživljavamo neuspehe nego uspehe. I ne samo to, promene koje u vama nastanu, ne samo da će vam ukloniti neke strahove, na primer, već će ih preobraziti u vašu novu, do tada nepoznatu snagu.

Koliko je ovo teško postići? Mnogo lakše nego što mislite. Setite se da je glavni protivnih hipnotičkog uticanja „kritički stav“ druge osobe, to jest analiza, kritika i otpor prema vašim idejama to jest porukama. Zbog toga je snaga „podsvesnih tehnika“ upravo u njihovoj prikrivenosti, jer sve dok druga osoba ne primećuje da vi pokušavate na nju da utičete, sve dok konverzacija koja se odvija deluje normalno, uobičajeno, očekivano, druga strana nema u šta da sumnja. Jer ukoliko bi znala da vi pokušavate da na nju hipnotički utičete, gotovo sigurno bi istog trenutka podigla visok i nepremostiv zid otpora. Kod samohipnoze, ono što radite, radite dobrovoljno. Niste primorani, niko vas ne tera, niko vam „ne radi nešto iza leđa“. To je vaš izbor i vaša želja, vi to radite svojevoljno i dobrovoljno i zbog toga neće doći do otpora, odnosno otpor je minimalan.

Pretpostavljam da se mnogi od vas već zamišljaju u ovakvoj akciji, pogotovo ukoliko su ranije već čitali nešto o samohipnozi. Sedite u zamračenoj sobi, zagledani ste u jednu tačku ili čak žmurite. Sedite udobno u nekoj stolici ili fotelji, možda i na podu savijenih nogu. Ili ste upalili sveću, radi bolje koncentracije i „atmosfere“. Međutim, to sve nije potrebno, pogotovo ne da mašete prstom ili satom ispred svog lica, već ćete, da sebi pomognete, primenjivati potpuno iste konverzacione tehnike koje se primenjuju i za prikriveno uticanje na drugu osobu. Ne zaboravite, moć tih tehnika nije u tome što su „prikrivene“. One se tako zovu samo zbog toga što vaš sagovornik nije svestan da ih koristite. Njihova snaga se zapravo krije u ponavljanju. Bilo kakav niz reči, misli, sugestija, vizuelnih ili auditornih impresija se utiskuju u vašu podsvest i razviće vam snažnu sposobnost koja će vas oduševiti.

Drugi deo   Treći deo   Četvrti deo   Epilog

Advertisements